HET GASTENBOEK

Het Gastenboek

Vragen of opmerkingen

MAIL .

E-mailadres: devik27@hotmail.com?cc=evansoei@hotmail.com&subject=Inlichtingen Vragen
© Copyright fdi
Cartografie : NATIONAAL GEOGRAFISCH INSTITUUT

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw


Plaats : GOOIK


Naam wandeling : WOESTIJNWANDELING (zie Marivoetwandeling)(Met knooppunten)


Lengte wandeling : 9 km .400 meter.


Duur wandeling : 2 uur 20 min.  Gemiddelde snelheid : 4 km/h


Aard van de wegen : gemakkelijke begaanbare wegen


Moeilijkheidsgraad : rustige en gemakkelijke wandeling licht glooiend.


Laatste maal verkend op/in : 2009



   

Vertrek:Vanuit HALLE met de auto,zie rechtsboven de wegbeschrijving in Google Map.naar het vertrekpunt.



VERTREK:Bij de PAROCHIEKERK van Gooik Knooppunt 27die toegewijd is aan SINT-NIKLAAS. Vanaf de Sint-Niklaaskerk volgen we westwaarts de Dorpsstraat.Het huis dat opvalt in deze straat is ongetwijfeld de hoeve "DE NIEUWE CAM" . Zoals de naam aanduidt was het oorspronkelijk een "cam" of brouwerij. Voorbij de splitsing met de Koekoekstraat bevindt zich, aan de rechterhand, "DE OUDE CAM". Ook dit is een voormalige brouwerij.


Voorbij "De Cam" zwenkt de Dorpsstraat naar rechts en even verder nemen we de Groebbestraat , dit na 591 meter. Deze straat bevindt zich links van het café "Gainsbar". Al vlug wordt de straat een Veldweg en meteen laten we het dorpscentrum dan ook achter ons en kunnen we volop genieten van het groene landschap. Aan onze linkerhand hellen de landerijen af naar het gehucht Rozenbroek en de vallei van de Molenbeek, die van oost naar west door Gooik loopt. Wij klimmen verder naar het plateau, wandelen voorbij een kapelletje rechtdoor en volgen de Voetweg tot aan de Rozenbroekstraat.


Onderweg kunnen we genieten van een vergezicht dat reikt tot de Kesterheide en de Zavelberg tussen Oetingen en Volle-zele. Op de Kesterheide, met 111 meter boven de zeespiegel het hoogste punt van het Pajottenland, staan twee antenne-masten. Na
926 meter  komen we aan Rozenbroekstraat Knooppunt 29 en volgen we deze rechtsaf en steken daarna de DrieEgyptenbaan/Stuivenberg-straat over.
Aan de overkant volgen we een
veldweg - de Hollestraat -die zich weldra splitst. Na 139 meter  kiezen we linksaf Knooppunt 25. Nu kunnen we genieten van een wijds akkerlandschap, onderbroken met populieren. Waar de weg hol wordt, is de linkerflank ervan begroeid met kers en braam.


Na
509 meter komen we aan een wegenkruispunt  Knooppunt 24 en kunnen we opnieuw genieten van een uitzonderlijk mooi landschap. Om ons heen valt niets anders te bespeuren dan uitgestrekte landerijen. We nemen nu de Wijngaardbosstraat. Even verder komen we aan het Hof te Wijngaard. Deze hoevenaam en de plaatsnaam Wijngaardbos zijn een vervorming van het woord Wijdegate zoals de hoeve ook genoemd werd.

Het Hof te Wijngaard is een gesloten hoeve waarvan de oudste gedeelten dateren uit het einde van de 18de eeuw. Net voorbij de hoeve krijgen we in noordelijke richting tussen een bomenrij een doorkijk naar de kerktoren van O.-L.-Vrouw-Lombeek. Tussen de bomen van een boomgaard zien we de Lombeekse windmolen .

Aan een T-Splitsing Knooppunt 232 komen we na 1342 meter en deze is gemarkeerd met een mooie zomereik en een aanplanting van zoete kers.We nemen links en komen aan het café De Haas Knooppunt 231.Verder rechtdoor Knooppunt 268.


We wandelen
346 meter verder en komen zo aan een Kruising Knooppunt 814 en slaan hier links de Woestijnstraat in ,op het grondgebied van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek.  Even verder na 291 meter bevindt zich de KAPEL VAN HET HEILIG-KRU1S, dat ook gekend is als de Kapel van de Woestijn. Deze plek, verafgelegen van het Gooikse dorpscentrum, was vroeger overdekt met bos.


We vervolgen de Woestijnwandeling , aan de Spltsing houden we rechts aan en slaan de  Bettestraat(in deze straat is een hoeve gelegen als hoevetoerisme) in,een holle weg die vooral begroeid is met wilg, es en haagbeuk. Voorbij een mooi gerestaureerde hoeve staat een kapelletje uit 1924 dat toegewijd is aan Sint-Antonius van Padua. Nog wat verder treffen we onder een mooie haagbeuk een grotere Mariakapel aan die volgens een verweerd opschrift uit 1893 dateert. Enkele meters verder steken we de Prindaalbeek over en klimmen dan over de zachthellende valleihelling naar de Drie Egyptenbaan , we bereiken deze baan na 787 meter .


We steken de Drie Egyptenbaan over en volgen de Kroonstraat over een afstand van 250 meter. Aan een Twee-sprong links Knooppunt 229 slaan  we tegenover huisnummer 5 links de Kelenbergstraat in. Aan onze rechterkant bevindt zich de vallei van de Molenbeek, een beekje dat te Gooik ontspringt bij de Edingsesteenweg en te Meerbeke in de Dender uitmondt.
Door de velden bereiken we het gehucht
Ekelendries, waar we na 510 meter aan een T-splitsing komen en daar  slaan we rechts in , dit is de Ekelendriesstraat  en  volgen tot even voorbij een O.-L.-VrouwekapelKnooppunt 228. We verlaten na 219 meter de asfaltweg om schuinrechts een Voetpad door de akkers in te slaan. We komen na 435 meter zo in de Kindekensstraat. Hier nemen we rechtsaf en vervolgens Knooppunt 227 na 339 meter  slaan we links, de Letterbeekstraat in.


Voorbij het bebouwde gedeelte van deze straat slaan we linksaf. De wandeling krijgt nu opnieuw een meer landelijk karakter.
Vóór het
Hof ten Berg, nemen we links Knooppunt 204 vervolgen verder rechts en daarna klimmen we lichtjes omhoog langs de Lindestraat. Hier en daar treffen we kleine langgevelhoeven aan Knooppunt 201. Voorbij het voetbalterrein in het gehucht Rozenbroek blijven we de Lindestraat verder volgen en dit over een afstand van 2067 meter tot in de Dorpsstraat, die ons terug naar de Sint-Niklaaskerk leidt.







Dit is weer een aangepaste realisatie van Non-Stop



Meer informatie op de website van de gemeente GOOIK

Wandeling en aangepaste beschrijving van deze wandeling gemaakt door fdi
"Non-Stop"
Indien een wandeling wordt overgenomen , graag vermelding van onze website en een vermelding in het Gastenboek











©Non-Stop - Stan Evans










Gooik is een plaats en gemeente in het Pajottenland, provincie Vlaams-Brabant, België. De gemeente telt bijna 9000 inwoners.

De gemeente noemt zichzelf "de parel van het Pajottenland".

Van de karolingische tijd tot de 11e eeuw lag de fusiegemeente Gooik in de Brabantgouw. De deelgemeente Gooik wordt al in de 9e eeuw samen met Lennik en Wambeek vermeld als bezit van de Sint-Gertrudusabdij in Nijvel. Later, tot het einde van de 18e eeuw lag de deelgemeente Gooik in het kwartier Brussel van het hertogdom Brabant.


Sint-Niklaaskerk

Het oudste gebouw nog in functie met een romaanse toren van de 12e eeuw. Het koor werd in de 16e eeuw in gotische stijl uitgevoerd. Bezienswaardig zijn vooral de 13de-eeuwse doopkapel en het geklasseerd orgel.


Volksinstrumentenmuseum

In het gemeenschapscentrum "De Cam" bevindt zich het volksinstrumentenmuseum met een grote collectie oude en nieuwe volksinstrumenten zoals de doedelzak, de draailier en de rommelpot


Heemkundige Kring van Gooik

In 1977 werden de Pajotse gemeenten Gooik, Kester, Leerbeek en Oetingen tussen Halle en Ninove samengevoegd tot een nieuwe fusiegemeente. Tot in 1984 was er weinig heemkundig opzoekingswerk in publicatie omgezet. Op dat moment werd de Heemkundige Kring opgericht met als doelstelling de vastlegging en bewaring van de geschiedenis van de gemeente, zowel schriftelijk, maar ook fotografisch, op video en nu ook digitaal.






HET GASTENBOEK
De Woestijnwandeling in te laden in Google Earth De kaart van de Woestijnwandeling te Gooik De Woestijnwandeling met GPX-file in te laden in een GPS-toestel Het rapport van de Woestijnwandeling te Gooik PRINTBARE VERSIE VAN DE WANDELING