HET GASTENBOEK

Het Gastenboek

Vragen of opmerkingen

MAIL .

E-mailadres: devik27@hotmail.com?cc=evansoei@hotmail.com&subject=Inlichtingen Vragen
© Copyright fdi
Cartografie : NATIONAAL GEOGRAFISCH INSTITUUT

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw    



Plaats : WAMBEEK


Naam wandeling : SINT AMANDUSBRONWANDELING


Lengte wandeling : 8 km 159 meter


Duur wandeling : 2 uur 20 min


Aard van de wegen : De wandeling loopt over betonwegjes en veldwegen

Moeilijkheidsgraad : rustige en gemakkelijke wandeling goed begaanbare wegen


Laatste maal verkend op/in : 2009


Wegwijzer:KAART  "Cartografie:© NGI"

    


Vertrek:Vanuit HALLE met de auto,zie rechtsboven de wegbeschrijving in Google Map.naar het vertrekpunt.



Vanaf de parking aan de kerk de Pol Demontstraat , we volgen deze 153 meter tot aan een voetweg naast een beekje , die we in slaan.Deze voetweg volgen we langs het beekje en dit 286 meter tot aan de Steenbrugstraat , die we links in slaan.Na 276 meter komen we uit op de Assesteenweg (N285) die we oversteken (voorzichtig),aan de overkant slaan we schuin links de Eikouterstraat in.


We volgen nu deze straat 637 meter tot aan een Twee-sprong (aan onze rechterkant hebben we het gebied STAMPKOT).We volgen nu verder de Eikouterstraat en dit over een afstand van 732 meter tot aan een Kruising, onderweg aan onze rechterkant komen we een Kruisbeeld tegen.Aan de Kruising slaan we rechts de Kraanstraat in en volgen deze 212 meter , om ter hoogte van de kerk te Borchtlombeek , links de Mansborrestraat in te slaan .


We volgen de Mansborrestraat 322 meter tot aan een Twee-sprong met rechts van ons een kapel, Nu volgen we links enkele meters de Schoofveldstraat tot aan de T-splitsing , waar normaal de Sint Amandusbron zich moet bevinden . Aan de T-splitsing slaan we nu rechts de Rotstraat in , we volgen deze nu 899 meter tot aan een Twee-sprong , daar slaan we links een veldweg in . Na 225 meter slaan we rechts af en volgen verder door het veld en een bosje om na 226 meter op een verharde weg uit te komen en zo na 170 meter op de Ninoofsesteenweg te belanden.


De Ninoofsesteenweg steken we over (zeer VOORZICHTIG) , om aan de overkant de Louis Spaakstraat te volgen en dit 180 meter , nu zijn we in Eizeringen, aan de T-splitsing slaan we links de Carnaalstraat in we volgen deze 221 meter tot aan de Kerkweg die we 130 meter volgen tot op de Assesteenweg , die steken we over (voorzichtig).Aan de overkant ter hoogte van de bron nemen we de Gustaaf Breynaertstraat , we volgen deze 178 meter tot aan een Twee-sprong waar we links de Keurebeek-Veldlos in slaan en volgen deze over een afstand van 90 meter , waar we rechts een veldweg in slaan en volgen deze veldweg altijd rechtdoor over een afstand van 356 meter tot waar de Kattebosstraat begint.


De Kattebosstraat volgen we 418 meter tot aan de Ninoofsesteenweg , we slaan de Ninoofsesteenweg rechts in en volgen deze 138 meter, waar we de steenweg gaan oversteken ( zeer VOORZICHTIG) , nu slaan we de Frans Dewolfstraat in .Nu volgen we deze 413 meter om ter hoogte van de hoogspanningslijn , rechts de Klapscheutstraat in te slaan , deze straat volgen we nu 1735 meter tot aan de Pol Demontstraat , waar we na 84 meter terug aan de kerk staan ons vertrekpunt.








Dit is weer een  realisatie van Non-Stop


Meer informatie op de website van de gemeente:WAMBEEK-TERNAT

Wandeling en aangepaste beschrijving van deze wandeling gemaakt door fdi
"Non-Stop"
Indien een wandeling wordt overgenomen , graag vermelding van onze website en

een vermelding in het Gastenboek











©Non-Stop - Stan Evans












INFO


Wambeek is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Ternat. Wambeek heeft een oppervlakte van 8,55 km² en telde einde 2006 2751 inwoners.



Wambeek werd in 877 voor het eerst vermeld als Wambacem. Het was een deel van het domein van Nijvel, eerst in de Brabantgouw, later in het hertogdom Brabant.

Hoogstwaarschijnlijk hoorde Wambeek samen met Lennik en Gooik bij de abdij van Nijvel sinds de stichting in de 7e eeuw, in de tijd van de Merovingers. Doordat de abdissen hun eigendomsrecht tegenover opdringerige wereldlijke heersers wilden bewijzen wordt Wambeek in verscheidene vroege koninklijke en keizerlijke oorkonden vermeld. In 1003 stelde de keizer de graaf van Leuven tot beschermheer aan van de abdij van Nijvel met het domein Lennik-Wambeek-Gooik.


Daardoor hoort Wambeek bij de oudste westelijke gebiedsuitbreiding van de Leuvense graven. In de 12e eeuw legden de heren van Wezemaal, vazallen van de hertog, beslag op alle woeste gronden en bossen, ten nadele van de abdij van Nijvel. Op dat ogenblik waren Ternat en Sint-Katherina-Lombeek nog gehuchten van Wambeek.


Tot het midden van de 14e eeuw strekte de meierij van Wambeek zich uit over een gebied gaande van Sint-Katherina-Lombeek in het westen tot Ganshoren en Anderlecht in het oosten. Toen werd de meierij van Wambeek toegevoegd aan die van (Sint-Genesius-)Rode. Dit betekent dat Wambeek, Ternat en Sint-Katherina-Lombeek in tijd van het hertogdom gerechtelijk niet met het Land van Gaasbeek of dat van Asse verbonden waren.


Hoewel het gehucht Ternat door de machtsuitbreiding van de heren van Kruikenburg al vanaf de 14e eeuw meer inwoners telde dan Wambeek zelf en groter van oppervlakte werd, bleef Wambeek toch tot nog zeer lang de zetel van de schepenbank van de heerlijkheid.


Kerkelijk ressorteerde Wambeek tot 1559 onder het bisdom Kamerijk. Vanaf de 11e eeuw maakte het er deel uit van de dekenij Halle in het aartsdiakenaat Brabant. De Onze-Lieve-Vrouweparochie, later Sint-Gertrudisparochie van Ternat bleef nog lang ondergeschikt aan de Sint-Remigiuskerk van Wambeek. Aartsbisschop Remigius doopte de Merovinger Chlodovech of Clovis in 506 te Reims.



Na de opheffing van de heerlijkheid Kruikenburg, in het Kwartier van Brussel, door de Fransen op het einde van de 18e eeuw, werd Wambeek een aparte gemeente, die in 1976 fuseerde met Ternat en Sint-Katherina-Lombeek.



Bezienswaardigheden


*Sint-Remigiuskerk


*Watermolen te Klapscheut


*Geuzebrouwerij





Printbare versie van de Sint Amandusbronwandeling te Wambeek Cartografie : NGI GA NAAR HET GASTENBOEK