HET GASTENBOEK

Het Gastenboek

Vragen of opmerkingen

MAIL .

E-mailadres: devik27@hotmail.com?cc=evansoei@hotmail.com&subject=Inlichtingen Vragen
© Copyright fdi
Cartografie : NATIONAAL GEOGRAFISCH INSTITUUT

" Non - Stop " Seniorenwerking vnr - vzw


Plaats : GAASBEEK


Naam wandeling : KASTELENWANDELING (met knooppunten)


Lengte wandeling : 8 km.


Duur wandeling : 1 h 59 min  Gemiddelde snelheid: 4 km/h


Aard van de wegen : gemakkelijke begaanbare wegen


Moeilijkheidsgraad : rustige en gemakkelijke wandeling licht glooiend.


Laatste maal verkend op/in : 2008






Vertrek:Vanuit HALLE met de auto,zie rechtsboven de wegbeschrijving in Google Map.naar het vertrekpunt.



VERTREK: We verlaten het pleintje (dorpsplein) aan de noortwestkant dit is Knooppunt  11. De Oude Winkelstraat leidt ons achter enkele dorpshuizen en voorbij de bocht  na 65 meter slaan we, links, een Veldweg in, die ons na 235 meter naar de Losgatstraat leidt. Die volgen we linksaf, meteen het begin van een tochtje langs heen akkers, weiden en een boomgaard. Aan de weg staan ook enkele voormalige boerderijtjes en een leuk landhuis.

De Losgatstraat brengt ons na 608 meter naast de Molenbeek. We vervolgen verder en ter hoogte zien we rechts van ons een boerderij ,daar begint ongeveer de Trontingenweg.


De valleigronden zijn ingenomen door weiden of hooiland. Voor akkerteelt zijn ze immers te vochtig. Vanaf de laatste woning is de weg niet meer verhard en wandelen we een eindje over een Veldweg naar de Trontingenstraat en dit over een afstand van 548 meter. We steken de Trontingenstraat over aan Knooppunt 103 . Naast een hoeve, waarvan de schuur in de gevel 1834 gedateerd is, volgen we daarna verder de Korte Trontingenstraat. Een paar wegbochten verder, voorbij nog een hoeve, wordt de weg een beetje hol. Bij de T-wegsplitsing  Knooppunt 104 slaan we rechtsaf en dit na 723 meter. We kijken nu uit over een weids landschap van akkers dat in het oosten begrensd is door de kasteelparken van Groenenberg en Gaasbeek.


De weg buigt linksaf en weldra komen we na 470 meter aan een T-splitsing met de  Gaasbeekstraat. Die steken we over en we vervolgen de wandeling via de Rinkelstraat en dit over een afstand van  270 meter . Aan de T-splitsing met de Groenstraat slaan we rechtsaf. Voorbij enkele recente woningen belanden we opnieuw volop in het landbouwgebied. Aan de Y-wegsplitsing  Knooppunt 123 en dit na 595 meter , nemen we links en weldra wandelen we aan de rand van een bosje. Na 241 meter leidt een Voetpad rechts Knooppunt 127 , ons door dit kleine bos. Het is overwegend samengesteld uit inlandse eik, met een onderbegroeiing van iep, paardekastanje en braam. Bij de wegsplitsing in het bosje treffen we beuken aan. In tegenstelling tot de eik laat de dichtbebladerde kruin van de beuk weinig of geen zonlicht door. Vandaar dat hier elke bodembegroeiing ontbreekt. Via het bosje na 520 meter komen we in het KASTEELPARK GROENENBERG, Meteen kijken we uit op het kasteeltje dat een notaris uit Halle hier omstreeks 1890 liet bouwen.


We vervolgen de wandeling door de Parkweg linksaf te volgen Knooppunt 129.

Na een 300-tal meter komen we in één van de gezichtsassen die begrensd is door een vijver.

De oevers ervan en hun onmiddellijke omgeving mogen niet betreden worden. Dit gebied is immers de ideale leefruimte voor allerlei amfibieën. In de vijver vindt de Laarbeek, een zij-beek van de Pede, haar oorsprong.

Aan de overkant van het valleitje nemen we links. Een paar meter verder treffen we een prachtige treurbeuk aan. Daarna volgen we, rechtsaf, de oostrand van het park. Ook langsheen deze weg treffen we een prachtige boom aan:

een laaggetakte rode beuk met een brede kruin. Waar de weg naar rechts afbuigt, bij een volgend grasveld, werd een kleine hoogstamboomgaard heraangelegd.


Die bevat verschillende streekgebonden appel-, pere- en pruimerassen. Vanaf de boomgaard wandelen we naar het kasteeltje. Bij het kasteeltje volgen we, linksaf, een betonwegje dat ons na 1475 meter naar de hoofdtoegang van het Groenenbergpark leidt. Vanaf de poort brengt een ander wegje ons over een afstand van 245 meter , rechtsaf, naar de Kasteelstraat en naar de toegang tot het kasteeldomein van Gaasbeek Knooppunt 126.

We volgen de dreef rechtuit 720 meter en weldra staan we voor het KASTEEL VAN GAASBEEK. We kijken uit op de imposante noordergevel die gedomineerd is door een gekanteeld poortgebouw. Het is versierd met een Brabantse leeuw.


In het park gaan we over de brug en slaan we rechtsaf.

Hier staat een lustpaviljoen dat kasteelheer Rehaat van Renesse van Warfusée omstreeks 1620 liet bouwen. Achter het lustpaviljoen leidt een steil wegje ons naar de vijvers aan de voet-van de burchtheuvel. Vanaf de vijverdam krijgen we een gezicht op de SINT-GERTRUDISKAPEL. Dit barok gebouw werd opgericht in 1625. Aan de overkant van de vijvers slaan we opnieuw rechtsaf en wandelen daarna opnieuw over een dam. Tenslotte volgen we de oever van de grote vijver Knooppunt 124. De burchtheuvel werd in 1989 opnieuw beplant met wijnstokken. Uit het archief weten we namelijk dat er in de 17de eeuw een wijngaard bestond na 474 meter bereiken we een poortje.

Via het poortje in de omheining verlaten we het kasteel-domein en wandelen we naar de Onderstraat aan de T-splitsing na 166 meter. Hier slaan we de  linksaf  Knooppunt 111 de Onderstraat in om na 535 meter op het Gaasbeekse dorpsplein uit te komen ons vertrekpunt.


 


Nog informatie te bekomen op www.bruegelproject.be





Dit is weer een aangepaste realisatie van Non-Stop



Meer informatie op de website van de gemeente: Sint-Pieters-Leeuw  Gaasbeek

Wandeling en aangepaste beschrijving van deze wandeling gemaakt door fdi
"Non-Stop"
Indien een wandeling wordt overgenomen , graag vermelding van onze website en een vermelding in het Gastenboek













©Non-Stop - Stan Evans ©













INFO


Gaasbeek is een deelgemeente van de Belgische gemeente Lennik, gelegen in het zuidwesten van de provincie Vlaams-Brabant. Het is een klein landelijk dorp met ongeveer 300 inwoners.

Als trekpleister in het Pajottenland is het groene Gaasbeek, in de "achtertuin" van Brussel, vooral bekend om zijn kasteel.

In 2007 werd Gaasbeek in een nationale verkiezing verkozen tot één van de 15 mooiste dorpen van Vlaanderen.


Geschiedenis

Het Land van Gaasbeek ontstond uit de bekommernis van de hertogen van Brabant om aan de westkant van hun hertogdom een heerlijkheid te creëren die in staat was om mogelijke aanvallen vanuit de naburige graafschappen Vlaanderen en Henegouwen op te vangen. Dit gebeurde in de eerste helft van de 13e eeuw en kwam neer op de samenvoeging van een aantal parochies die voorheen onder het kapittel van Nijvel ressorteerden en een aantal dorpen waar de hertog van Brabant de hogere jurisdictie in leen had gegeven aan de heer van Gaasbeek. Het land van Gaasbeek omvatte aldus: Gaasbeek, Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Martens-Lennik, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken, Gooik, Elingen, Itterbeek, Dilbeek, Schepdaal, Sint-Martens-Bodegem, Strijtem, Pamel en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Het land van Gaasbeek werd in 1236 toegewezen aan Godfried van Leuven, zoon van hertog Hendrik I van Brabant. Godfried van Leuven wordt ook beschouwd als de bouwheer van het kasteel van Gaasbeek (ca. 1240).

In 1335 schonk Beatrijs van Leuven het land van Gaasbeek aan haar neef Willem van Horne, de zoon van haar tante Joanna van Leuven en Gerard van Horne. Gerard van Horne, gesneuveld in de slag bij Warns (bij Stavoren - 1345), werd opgevolgd door zijn zuster Johanna, die gehuwd was met Gisbert III van Abcoude, heer van Wijk en Duerstede.


Bezienswaardigheden

Het Kasteel van Gaasbeek

  • Het bijna 50 hectare groot wandelpark, met bos en vijvers, herbergt eeuwenoude bomen en beschermde gebouwen
  • De "levende" Museumtuin (1,5 hectare) met zeldzame groenten- en fruitsoorten, nabij het Kasteel, in het domein, toont ambachtelijke tuinbouwkunde en -kunst.
  • Het openbaar parkdomein Groenenberg, (gelegen aan de overkant van de Kasteelstraat, tegenover het kasteeldomein van Gaasbeek), op de grens met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, in 1992 door de Vlaamse Gemeenschap grondig gerestaureerd. Het is een Engels landschapspark van 45 ha.
  • Het Gaasbeeks dorpsplein, omzoomd door bomen en met in het midden de historische schandpaal, is beschermd als dorpsgezicht. Op dit pleintje werd in 1981 de Boerenmarkt gesticht, waar landbouwproducten rechtstreeks van verbouwer aan verbruiker worden verkocht. Deze Boerenmarkt wordt nog altijd elke zaterdagnamiddag druk bezocht.
  • Elke vierde zondag van de maand is het dorpsplein het decor van een antiek- en rommelmarkt.
  • De hooggelegen Onze-Lieve-Vrouwkerk bekroont het plein, en eromheen ligt het nog steeds dienstdoend kerkhof van Gaasbeek, (reeds onafhankelijke parochie sinds 1382). De kerk is een beschermd gebouw, de ommuring van het kerkhof behoort mee tot het beschermd dorpsgezicht.
  • De beschermde statige oude Pastorie, uit 1758, met ommuurde tuin met hoogstamfruit, en aangelegde voortuin in niveaus, met beeld van de dorpspastoor; in de voormalige pastorie zijn tegenwoordig kantoren voor plattelandsontwikkeling, vergader- en tentoonstellingsruimte en de restant van een klein heemkundig museum met een ingerichte klas van typisch oud dorpsschooltje.
  • Het (voormalig water)kasteel "Baljuwhuis", uit het begin van de 17de eeuw, in privébezit, met één van de grootste stoeterijen van het Brabants trekpaard.
  • Daartegenover, eveneens in de Onderstraat, beneden het Kasteel van Gaasbeek, in privébezit, de gerestaureerde oude Melkerij, occasioneel gebruikt voor publieke culturele activiteiten.
  • Het landschap van Gaasbeek telt verschillende uitgestippelde wandelroutes.
  • De typische vierkantshoeves, landerijen, weiden, thuis van het eerbiedwaardige Brabantse trekpaard, vormen een toonbeeld van het Pajottenland.
  • Het dorp slaagt erin om, met vele vrijwilligers, jaarlijkse dorpsfeesten te organiseren gedurende een lang weekend in het begin van de zomer : de Dolle Dagen van Gaasbeek.
  • Aan het dorpsplein werd nog Vlaamse theatergeschiedenis geschreven (ontstaan van de voorloper van het Kaaitheater, theater Radeis, met o.a. Josse De Pauw, Jan Decleir, Hugo De Greef).
  • Eveneens in het oude dorpsschooltje, nu Gemeenschapslokalen werden intussen ook al verschillende (lokale) kunsttentoonstellingen georganiseerd.


Meer op wikipedia

HET GASTENBOEK De Kastelenwandeling in te laden in Google Earth De kaart van de Kastelenwandeling te Gaasbeek De Kastelenwandeling met GPX-file in te laden in een GPS-toestel Het rapport van de Kastenenwandeling te Gaasbeek PRINTBARE VERSIE VAN DE WANDELING